warmtenet
wat en waarom?
Een warmtenet is een ondergrondse circulatieleiding, aangesloten op een warmtebron, bijvoorbeeld een warmtekrachtcentrale of een grote fabriek met veel restwarmte.  Daarop kunnen woningen, bedrijven, appartementen, scholen, ziekenhuizen en zelfs hele steden worden aangesloten voor verwarming én warm water.
   
over warmtenetten
Warmtenetten zijn niets nieuws, in Europa bestaan ze al sinds de 20ste eeuw.
Een warmtenet,
hoe werkt dat
en wat zijn de voordelen?


Ontdek het hier!
Het warmtenet in Kortrijk wordt een 4de generatie warmtenet.  Wat houdt dit precies in?
Ontdek hier de
geschiedenis van het warmtenet
Ontdek het in dit filmpje!
Ontdek de geschiedenis
Ontdek hoe het werkt
Naar het filmpje
   
Warmtenetten in Vlaanderen

Er zijn al heel wat warmtenetten actief in Vlaanderen. Warmtenetwerk Vlaanderen bundelt de kennis van de diverse netten en biedt ondersteuning aan diverse partners. Op de website van Warmtenetwerk Vlaanderen vind je een overzicht van de reeds bestaande warmtenetten in Vlaanderen.

   
het warmtenet in Kortrijk


Burgemeester Vincent Van Quickenborne geeft in onderstaand filmpje een samenvatting over het warmtenet in Kortrijk. 
   
het Interreg project HeatNet NWE
Het Europees Interreg project Heatnet NWE formuleert oplossingen voor alle hindernissen die de ontwikkeling van hoog kwalitatieve warmtenetten in Noord-West Europa in de weg staan. Daarvoor rollen we binnen het project 6 pilootwarmtenetten uit, waarvan 1 in Kortrijk. We leren uit deze piloten hoe we de economische en technische drempels kunnen aanpakken.

Aan de hand van de piloten wordt een draaiboek gemaakt dat lokale overheden en private ontwikkelaars warm maakt voor deze duurzame vorm van verwarmen en koelen. Een plan van aanpak voor vierde generatie warmtenetten wordt getekend en er worden modellen ontwikkeld om de economische haalbaarheid van dergelijke netten te verbeteren. Ook verdere ontwikkelingen in de toekomst (duurzame energiebronnen, koelen) worden onderzocht.

De projectgroep bestaat uit 14 partners in België, Frankrijk, Nederland, Groot-Brittannië en Ierland. Voor Vlaanderen werken Leiedal, UGent en de stad Kortrijk mee. Het project zal resulteren in de jaarlijkse besparing van 15.000 ton CO2 tegen het eind van het project (2020). Het totale projectbudget bedraagt 11,5 miljoen euro.  Ook de Provincie West-Vlaanderen steunt het project.

Meer info over het project vind je
hier.